Понеделник 24, Юни 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 05.06.2024г.
„СИН СЪМ НА ЗЕМЯ ПРЕКРАСНА, СИН СЪМ НА ЮНАШКО ПЛЕМЕ“
На 1 и 2 юни 2024 година, учениците от 4.в и 4.г класове проведохме опознавателна екскурзия да старата българска столица Велико Търново и Дряновския манастир. По пътя разгледахме Казанлъшката тракийска гробница и децата допълниха знанията си за тракийските племена , начина им на живот , управлението на тракийското царство , както и техните обичаи.
Пристигнахме във Велико Търново и първият посетен обект бе Храм „Свети Четиридесет Мъченици“, известен паметник на Търновската художествена школа. Освен, че църквата е свързана с управлението на цар Иван Асен II,построена в чест на победата му над епирския деспод Теодор Комнин през 1230 година край Клокотница, в нея са запазени колоните на хан Омуртаг и цар Иван Асен II. Тук са открити гробовете на цар Калоян, цар Иван Асен II и царица Ана Мария. Този храм е свързан и с още едно знаково събитие от българската история. На 22 септември 1908 година в двора на църквата, княз Фердинанд обявява с Манифест Независимостта на България след петвековно османско владичество.
Продължихме разходката си с посещение на историческия хълм Царевец. Тук учениците бяха „потопени“ в многогодишната история на старопрестолния град. Видяхме царския дворец, Патриаршеската църква, Балдуиновата кула, както и други обекти, свързани с българската история.
Следваща спирка беше Музеят на восъчните фигури. Учениците бяха удивени от реалистично изработените фигури, поставени в истински ежедневни ситуации. Тук се срещнахме с царското семейство, с Кирил и Методий, с войниците на цар Иван Асен II, Патриарх Евтимий и други.
На следващия ден – 2 юни, тръгнахме за Дряновския манастир. В костницата в двора на манастира, преклонихме глави пред паметта на загиналите в Априлското въстание. Разгледахме и самия манастир, както и историческия музей. С голямо въодушевление се отправихме към дългоочакваното посещение на пещерата Бачо Киро. Изслушахме интересната информация от нашия водач в пещерата за откриването й, за последвалите изследвания от международен екип от учени, за откритите вкаменелости, фосили и други доказателства за ранното обитаване на пещерата. Когато достигнахме най-горния открит етаж, наречен Концертна зала, водачът на групата ни разказа, че тук ехото е невероятно и всяко музикално изпълнение звучи прекрасно. Решихме да опитаме като изпеем една любима на децата народна песен „Ай да идем, Яно“. Останахме много впечатлени от ефекта, който се получи. След като научихме много за живота в пещерите, продължихме към следващото място, за което бяхме чували, а сега предстоеше и да видим – Етнографски музей на открито „Етъра“. Разгледахме различните работилници и дюкяни, докоснахме се до занаятите от далечни времена, опитахме ръчно изработени захарни петлета и ябълки, купихме си свирки, гривнички, гевреци, звънчета и други предмети, произведени от сръчните ръце на майсторите.
Прибрахме се в Хасково пълни с невероятни впечатления, подкрепящи известните думи: „Син съм на земя прекрасна, син съм на юнашко племе“.
 
Автор на статията: Росена Хаджиева
 
 
Повече снимки може да видите в нашите галерии или на следните линкове:
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Сподели: