Събота 20, Април 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 26.09.2022г.
ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН БЕЗ ЗАГИНАЛИ НА ПЪТЯ
За седма година  СУ „Васил Левски“ взе участие в инициативата  „Дни на безопасност на пътя“  организирани от Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL по повод 21-и септември Ден без загинали на пътя. Събитието бе с мото „Остани жив, пази живота“ и се проведе  под патронажа на Министерство на вътрешните работи. Целта е да се организират събития, популяризиращи основното послание за намаляване на пострадалите и жертвите при тежки пътно-транспортни произшествия  по пътищата на Европа и страната ни и НУЛА загинали при пътно-транспортни произшествия.  Стремежът е предизвикателството да бъде прието от всички участници в движението по пътищата – шофьори на леки и товарни автомобили, на автобуси, велосипеди, пешеходци, работници на пътя и др. Според статистиката на „Пътна полиция“ от началото на месеца до 20 септември 2022 г. броят на тежките пътно-транспортни произшествия у нас бележи спад. Тази тенденция  да продължи си пожелаха учениците от трети и четвърти клас на  СУ „ Васил Левски“. Те станаха преки свидетели  на част от контролната дейност на сектор  „ Пътна полиция“ към РДВР -Хасково. При осъществяване на активната си контролна дейност по пътищата полицейските екипи  демонстрираха пред учениците всички налични технически средства за контрол на скоростта и за установяване употреба на алкохол и наркотични вещества от водачи на МПС.
По случай Денят без загинали на пътя, инспекторите от сектор КАТ припомниха на малчуганите основните правила за пътна безопасност в качеството им както на пешеходци, така и на водачи на велосипеди или тротинетки. А децата с радост споделиха за своят опит  при безопасното управление на велосипед и пресичането на пешеходна пътека. Превантивното  и полезно занятие приключи с  демонстрация на  камерата за контрол на пътната скорост  и връчване на листовки  за безопасно шофиране  на преминаващи водачи на МПС, които бяха спирани за рутинна проверка от полицейския екип.
А децата, запазиха и отнесоха у дома съветите за безопасност, за да ги предадат на своите родители и по този начин да помогнат дните без загинали на пътя, да станат 365 в годината!
 
Автор на статията: Йоанна Колева
   
         
Повече снимки може да видите в нашата галерия или на следния линк:
 
 
Сподели: