Събота 20, Април 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 21.09.2022г.
ВЕЧНИЯТ 22-И СЕПТЕМВРИ
Какво е независимостта? Няма смисъл от дълги речи и дискусии по тази тема. Това, казано с една дума, е свободата. Тя е свещеното право и непреодолимия стремеж на всяка нация и на всяко живо същество.
На 22.09.1908 година българското правителство начело с Александър Малинов обявява независимостта на България от Османската империя. Фердинанд прочита манифест за обявяване на независимостта и се отслужва тържествен молебен за благоденствието на България в църквата „Св.Четиридесет мъченици” на историческия хълм Царевец. Това символизира продължението на многовековната държавна традиция. Тогава Александър Малинов прочита още веднъж манифеста пред огромно мнозинство от екзалтирани българи с много възгласи „Ура!” и шапки във въздуха.
Еуфорията на този ден може би е отминала, но тя винаги ще присъства в уроците и ежедневните примери пред младото поколение.
В часовете по занимания по интереси учителите от ЦОУД 5, 6 и 7.клас отбелязаха този ден с необходимата почит. Бяха изработени табла и постери за този ден. Бяха прочетени стихове на патриотична тема. Под формата на лекция бяха припомнени събитията от този ден.
Извоюването на всяка независимост е върхово събитие и златна дата в историята на всеки народ. След обидната зависимост, остатък от Берлинския договор, датата 22 септември отново дава самочувствието на българина да вдигне чело като независим човек в семейството на свободните европейски държави.
 
Автор на статията: Зоя Димова
 
Повече снимки може да видите в нашата галерия или на следния линк:
 
 
Сподели: