Петък 26, Април 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 20.09.2022г.

„ОТНОВО ЗАЕДНО“ – ПОГЛЕД КЪМ ПРИРОДАТА И МИНАЛОТО

За втора поредна година СУ „Васил Левски“ – Хасково, успя да реализира участието си по националната програма „Отново заедно“. В програмата бяха включени 49 ученици от начален и прогимназиален етап.
Пътуването на групата се извърши по маршрут Хасково – Рилски манастир – Разлог – Банско – с. Добърско – Байкушева мура – Разлог – Хасково
Настаняването се извърши на 04.09.2022 г., в хотел „Аспен Резорд Голф“4*, който се намира в живописната Разложка котловина, заобиколен от величествените Рила, Пирин и Родопи, които са част от Национален парк Пирин.
През първия ден посетихме Рилския манастир – един от символите на България. Децата бяха погълнати от светата обител, нейната история с първият български отшелник Св. Иван Рилски. В следобедните часове се настанихме в хотела, запознахме се с правилата и територията на хотела.
Втория ден започна с отпътуване за гр. Банско. Туристическата програма включи посещение на забележителностите на града – къщите на „Неофит  Рилски“ и църквата „Св. Троица“. В свободното време децата имаха възможността да се разходят из града.
През третия ден отпътувахме за с. Добърско, което се намира на южните склонове на Рила. Посетихме уникалната църква „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Децата се запознаха със стенописите и легендата за изцеляването на ослепените от византийците Самуилови войници. Тя е един от 100-те Национални туристически обекти и е под закрилата на ЮНЕСКО.
Продължихме за с. Горно Драглище, където се докоснахме до бита на Разложкия край в дома на баба Дешка. Месихме пита, предяхме и тъчахме и сами направихме цветни пискюли „пуфенки“. Облякохме народни носии и заиграхме българско хоро.
На четвъртия ден отпътувахме отново за Банско и посетихме Национален парк Пирин. Запознахме се с Червената книга на България, гледахме филм за дивите  животни.
На петия ден отпътувахме за Байкушевата Мура в Пирин планина, на 1930 м. надморска височина, в близост до хижа  Бъндерица. Докоснахме се до величието на природата в Пирин планина.
На шестия  ден посетихме карстовия извор Клептуза  във Велинград, който се намира в Родопите.
Децата направиха разлика и се запознаха от близо с трите величествени планини – Рила, Пирин и  Родопи.
Всеки ден денят започваше с гимнастика за ранобудните. В следобедните часове, децата имаха възможността да ползват вътрешния топъл басейн на хотела. Вечерите завършваха с анимационна програма и игри.
С участието си в програмата, учениците имаха възможността да обогатят познанията си за българския бит, природа и история. Развиха уменията си за общуване и работа в екип.
 
Автори на статията:
Н. Петрова
Ст. Костадинова
Д. Димитрова
 
Повече снимки може да видите в нашата галерия или на следния линк:
 
 
 
Сподели: