Петък 29, Март 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 21.04.2022г.
В ДУХА НА ПРАВОСЛАВНАТА ТРАДИЦИЯ
Мечтата за възкресението е тлеела вечно в народната душа. Нашият народ в продължение на половин хилядолетие е живял с тази надежда. За българите денят на Възкресението Христово е Великден и, може би, най-тачения празник в народния календар. В него всеки българин е преживявал своето лично възкресение от робските тегоби. Саможертвата на Иисус карала предците ни да откриват в нея опора за всеки ден. Техните светли религиозни чувства намерили отражение в красивите ритуали на нашите народни обичаи.
Великден идва с пролетта и тържеството на възобновителните сили на природата и по невероятен начин прокарва пътя на вярата.
В часовете по интереси учителите от ЦОУД в нашето училище запознаха децата с библейското предание за Иисус, в духа на православната традиция.
Децата разказаха за начините, по които се празнува светлия ден в различните краища на България и по-специално – в нашия регион.
Организирана бе изложба на великденски яйца. В тяхната украса бяха използвани най-разнообразни техники за декориране.
С радост наблюдавахме как всички предмети, изрисувани от детските ръце, се превръщат в художествени творби, в които бяха вложени много любов и старание.
Изкуството и откриването на вярата облагородяват съзнанието и поставят основите на един по-добър свят.
 
 
Автор на статията: Зоя Димова
 
 
Повече снимки може да видите в нашите галерии или на следните линкове:
 
 
 
 
 
Сподели: