Събота 20, Април 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 07.04.2021г.
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ДОСТОЙНОТО ПРЕДСТАВЯНЕ
НА НАШИ ШЕСТОКЛАСНИЦИ В ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА
СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ВОДАТА
 
Международния ден на водата 22 март бе отбелязан по нетрадиционен начин в условията на пандемия. Това с нищо не наруши неговата значимост и оригиналност. Дистанционно отбелязване на това събитие с екологична насоченост отвори креативните способности на децата, накара ги да мислят нестандартно с помощта на научни и художествени средства и това им помогна да осъзнаят изключителната важност на екообразованието.
Учениците от 6В клас откликнаха с готовност на поставената тема: „Какво е водата за нас”. Шестокласниците работиха по инициатива на госпожа Динкова, председател на клуб „Изследовател”, а също и под ръководство на госпожа Димова, ръководител ЦДО. Нашите възпитаници се включиха с ентусиазъм в отбелязването на събитието и създадоха впечатляващи ученически творби по темата, изразяващи техните търсения, интереси, научно и творческо въображение.
Изключително интересно е съчинението на Теодора Пандърова написано върху наблюдението по извършване на фолклорния ритуал „Мълчана вода”. Тя прави паралел между търсенията на японски учен изследващ микроструктурата на водата и  древните познания на нашите предци върху тази загадъчна природна стихия.
Денислав Янев описва в един малък свой пътепис природния Феномен наречен „Бездълник”, чиито турболентни движения представляват все още загадка за учените.
Кристиян Ценов събира важни научноизследователски факти свързани с терапевтичните свойства на водата, когато се използва при пиене и за минерални бани.
Камелия Джамбазова разказва оригинална японска легенда за водни духове и същества, които разкриват фолклорните вярвания  за водата като природна стихия скрита в народното съзнание.
Галина Йорданова единствена се представя със снимков материал, разкриващ красотата като водното огледало в своите фотографии.
Нашата ученичка е член на кръжока по фотография към училището с ръководител  Димитър Ерфандов. Младата фотографка проявява усет към колорит и перспектива, дори е успяла да предаде усещане за дремеща мощ под огледалното спокойствие, улавяйки момента на хвърления камък в средата на водния обект.
Всички участници в инициативата получиха благодарностите на РИОСВ – Хасково и се надяваме техния успех да постави началото на много други подобни изяви.
 
Автор на статията: Зоя Димова
 
Творбите на учениците може да видите на следния линк:
 
 
 
 
 
 
Сподели: