Четвъртък 25, Април 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 29.10.2020г.

Да уважаваме традициите и да приемаме различните празници

 

  

Освен традиционното почитане на Народните будители в седмицата преди 1 ноември, тази година  учениците от 12 клас поеха инициативата за популяризиране на празника Хелоуин –  празник с костюми, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорещите страни. Николета Андонова и Михаела Димитрова изготвиха атрактивна презентация за традициите на Хелоуин. Децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“. В часовете по информационни технологии ученици от 12 клас направиха ефектни презентации, разказващи за празника и традициите на този ден – 31 октомври.

В часовете по информационни технологии, г-жа Виолета Митева представи пред учениците от 6а и 6в клас изготвеното от 12 клас. Освен пъстри и забавни изображения и анимации, в презентациите имаше и много факти за празника Хелоуин . Учениците изгледаха и забавно видео по темата, а после имаха време да обсъдят тази традицията и да направят препратка към българските празници, обичаи и традиции. Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото.

Чрез изказването на различни мнения и идеи по темата, учениците потвърдиха колко важно е да почитаме първо българското и родното, но и да се интересуваме и приемаме и чуждите празници и традиции. Работат в часовете по ИТ може да възпитава в толерантност и творчество, да носи удоволствие при създаването на продукти.

 

Автор: Виолета Митева, Ръководител направление ИКТ

Сподели: