Петък 29, Март 2024г.
Архив на новини
Публикувана на: 26.07.2021г.
„ОТНОВО ЗАЕДНО“ – РЕАЛИЗИРАНА МЕЧТА ЗА ВСИЧКИ
Всяко пътуване започва като мечтание може да се превърне в малко изпитание и да завърши като разочарование. Затова подобни начинания трябва да бъдат добре планирани. Проектът „Отново заедно“ отбелязва изключително навременната си поява, а целта е да компенсира негативния ефект от социално-психологическата изолация на децата по време на дистанционното обучение. Като всеки проект с ясно формулирани стратегически цели и добре конкретизирана програма, той дава добри резултати.  Достатъчно е само по време на съвет педагозите да изберат подходящите оферти и тогава планираната екскурзия се превръща в чудо което укрепва физическото и емоционалното здраве на децата.  Такъв вид начинания обогатяват мирогледа с нови и дълбоки впечатления свързани пряко с учебния материал.  Ще представя на кратко нашето вълнуващо пътуване, резултат от нашата екипна работа.
На 20.07.2021 г. в 7,30 часа отпътувахме от Хасково и около 13 часа бяхме в древната Месембрия. Учениците имаха възможност да чуят любопитния разказ на лицензиран екскурзовод за бурната история на Несебър. Те имаха възможност да се докоснат до магията на античните културни паметници. След дългата разходка из фантастично-живописните улици на древния град децата обядваха на тераса с изглед към морето. Те усетиха морската романтика в припева на вълните , в морския пейзаж осеян с опънатите платна на яхтите и дори в крясъка на чайките, които бяха щедро хранени от децата.
По пътя към Златни пясъци учениците имаха автообиколка из Варна, придружена с интересните обяснение на екскурзовода.  Вечерта не приключи с почивка в хотела. Учениците посетиха луна парк в курорта.
Втория ден беше не по-малко вълнуващ. След сутрешния плаж децата заминаха за делфинариума във Варна. Спектакълът се превърна в празник за любителите на природата. Децата за първи път се докоснаха толкова близо до необикновения свят на тези изключително интелигентни бозайници. Това преживяване ще остави интерес към морската фауна и емоционални следи за цял живот. 21 юли завърши с дискотека организирана от полските летовници. Контактите с тези младежи позволиха по-интензивни упражнения по английски език.
На 22 юли пътешествието продължи към вълшебния нос Калиакра, най-дългия полуостров у нас. Децата бяха изправени пред суровата красота на това място пропито с магична атмосфера и обвеяно с легенди. Учениците си припомниха за саможертвата на четиридесетте девойки, които не предали вярата си. Децата научиха за героичните морски сражения на адмирал Ушаков недалеч от нос Калиакра. Разгледаха музейната експозиция на нос Калиакра, където беше изложен макет на средновековната крепост и видяха различни артефакти. Разкриващи факти от древното корабоплаване. На връщане ни чакаше още едно магнетично място, изпълнено с мистичната сила на християнската вяра - Аладжа манастир. Скалната обител вдъхновява и извисява духа с преданията и легендите за чудотворните дела на монасите-отшелници. Детското съзнание беше силно впечатлено от разказите на  разказите на екскурзовода за легендарното съкровище пазено от светите отци на Аладжа манастир. Вечерта завърши със забавни игри и приказки за лека нощ преди лягане.
На 23 юли приключенията продължаваха. В порт Варна ни чакаше туристическото корабче Младена, на което учениците се почувстваха като истински морски вълци. Пред нас се разкри великолепното крайбрежие на Варна. Желаещите успяха да опитат късмета си с въдиците си и за първи път упражниха морски риболов. Скромния улов донесе огромна радост на въдичарите.
24 юли бе посветен на морето, плуването и творчески изяви от пясъчни композиции.
Вечерта завърши с концерт и дискотека под звездното небе. Програмата се включиха   много от нашите ученици.  
С пътуването децата обогатяват и разширяват знанията си по много учебни дисциплини. Откриваха нови и заздравяват стари приятелски връзки. Отново се учеха да работят в екип. А учителите констатираха фактите  и откриват нови и нови междупредметни връзки в една екскурзия.
 
 
Автори на статията: Зоя Димова, Ани Динкова
 
 
Повече снимки може да видите в нашата галерия или на следния линк:
 
 
 
 
 
Сподели: