Събота 25, Юни 2022г.
СХЕМА "УЧИЛИЩЕН ПЛОД"
Публикувана на: 13.10.2021г. (обновена на: 14.10.2021 13:10:00)

 

   През новата учебна 2021/2022 година СУ „Васил Левски“ – гр. Хасково участва в схема „Училищен плод“, финансирана от Бюджет на Република България/Държавен фонд „Земеделие“ с финансовата подкрепа на Европейски съюз.
   Една от основните цели на схемата „Училищен плод“ е създаването на трайни навици у децата и подрастващите за здравословно хранене чрез увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци. По схемата „Училищен плод” децата получават ябълки, круши, банани, мандарини, портокали,  киви, домати, краставици, моркови, сливи, праскови и грозде през цялата учебна година.
     Броят на децата, които ще получават свежи плодове и зеленчуци през настоящата 2021/2022 учебна година е 389.Това са учениците от 1 – 4.клас.
    Широко известна е английската поговорка: „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен”. Българският вариант на тази „витаминозна” мъдрост е любимата на децата песничка „Чушки и домати, който не яде, той голям не ще да порасте”. В родния вариант внушението отива дори по-далеч от английския – без плодове и зеленчуци не само няма да си здрав, но… няма и да пораснеш. Напоследък обаче песничката е малко позабравена, защото децата най-често посягат към традиционната баничка, сандвичите, чипса и шоколадовите изделия. Резултатът е наднормено тегло и дори затлъстяване сред българските ученици. Първа крачка към въвеждане на по-балансирано хранене в училищата бе направена със забраната в училищните лавки да се продават храни, съдържащи много мазнини и захар, както и сладките газирани напитки. А сега въвеждането на европейската програма „Училищен плод” ще внесе и необходимата доза полезни витамини в режима на децата и  подрастващите. 
    Програмата има и своята образователна страна. Предвидени са инициативи за повишаване на информираността на децата, учениците, техните родители и учителите. Те ще са насочени към придобиване на знания за производството на плодове и зеленчуци, мястото им в храненето на човека,  значението на пресните плодове и зеленчуци за здравето, както и принципите на здравословното хранене.
     Втората важна цел на програмата „Училищен плод” е подкрепа за развитието на производството на плодове и зеленчуци в ЕС чрез изграждане на бъдещо търсене в общността. Утвърдените от МЗХ зеленчуците за снабдяване на училищата у нас са домати, краставици, пипер, моркови, зеле. А гамата на плодовете е безкрайно богата – ябълки, круши, праскови и нектарини, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви. Специално изискване на европейската програма е плодовете и зеленчуците да са произведени в ЕС. Изключение се допуска само за цитрусовите плодове. 
      Има, разбира се, и специални изисквания към качеството и безопасността на плодовете и зеленчуците, предназначени за детски градини и училища.
Наредбата категорично забранява по тази схема да се раздават плодове и зеленчуци, съдържащи генно-модифицирани организми.
Програмата „Училищен плод” на ЕС няма задължителен характер за детските градини и училищата. Но благодарение на нея обхванатите деца консумират по-често плодове. За тях два дни седмично закуската е именно  плод.
      Защо СУ „Васил Левски“ – гр. Хасково избра да се включи в схемата „Училищен плод” през 2021/2022 година и да предостави възможност на своите подрастващи ученици да се хранят здравословно с плод или зеленчук?
 
  • За нас е важна грижата за здравето на децата!
  • За нас приоритет е здравословното хранене с богати на витамини плодове и зеленчуци!
  • За нас цел е да образоваме подрастващите към здравословни навици при храненето!
  • Приемът на плодове и зеленчуци е най-сигурният начин за съхраняване на добро здраве и дълголетие!
 
Съпътстващи педагогически мерки, които СУ „Васил Левски“ ще реализира през учебната 2021/2022 година:
 
През месец Октомври 2021 г. – Беседа на тема : „Ползата от плодовете и зеленчуците“
През месец Ноември 2021 г. – Рисунка на тема: „Най – вкусния плод“
През месец Декември 2021 г. – Беседа на тема: „Най- полезните плодове през зимата“
През месец Януари 2022 г. – Моделиране на тема: „Любим плод“
През месец Февруари 2022 г. – Рисунка на тема: „Свежите супер – герои“
През месец Март 2022 г. – Апликация на тема: „Познавам плодовете“
През месец Април 2022 г. – Практично занятие на тема: „Посещение на пазар“
През месец Май 2022 г. – Практично занятие на тема: „Празник на плодовете“
 

 

Сподели: