Събота 27, Април 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 25.03.2024г.
МЕКИЦИТЕ – ЛЮБИМА ЗАКУСКА НА ВСИЧКИ
За трета поредна година в село Въгларово се провежда Фестивал на мекицата. За втори път децата от 7.Б клас получиха покана лично от организаторите – читалище „Светлина 1926“ за участие в празника.
Младежите подготвиха програма с презентация, рецитал и танци, с които поздравиха домакините. 7.Б клас имаше и достойно представяне в мекичарския конкурс. Ремзи Халил зае второ място, а Мелиса – трето.
Всички гости на фестивала се почерпиха с вкусните тестени изделия, приготвени от сръчните ръце на въгларовци. Имаше игри и хора.
Мероприятието се провежда всяка година на 21 – 22 март, в чест на пролетта и на толерантността между различните етноси, които живеят в мир и разбирателство.
Мекиците имат дълга история, която се свързва с българската традиция и култура. Те са част от богатото кулинарно наследство на България и са били приготвяни от векове. Свързват се с празници, специални събития и семейни традиции. Раздават се на Св. Сава, на Коледа, на Тодоровден и т.н.
Мекиците са част и от всеки мюсюлмански празник. Например преди Курбан Байрам, мюсюлманите честват деня Арифе – на него се приготвят и раздават на съседи и приятели мекици и други тестени лакомства, а децата събират бонбони и сладкиши.
Ромите празнуват Банго Василий – посрещането на новата година с традиционните сърми и мекици.
Храната и нейното споделяне обединява хората, тя е и културен феномен. Мекиците са любима закуска на различните етноси в целия Хасковски регион.
 
 
Автор на статията: Маргарита Кирева
 
 
Повече снимки може да видите в нашата галерия или на следния линк:
 
 
 
 
Сподели: